I vy používáte takové kuchyňské nářadí? Okamžitě byste se ho měli zbavit

17.04.2021
Téměř všichni je máme doma ale jen málo kdo ví jak nám mohou zdravotně uškodit. Jejich povrch je totiž idelání pro vytvoření líhně bakteriím a plísním
Dřevěné kuchyňské nářadí
Dřevěné kuchyňské nářadí

Kuchyně je bezpochyby místem v domácnosti, které musí být čisté a hygienické. Vždyť tam, kde připravujeme potraviny, není místo pro žádné bakterie a mikroorganismy. Nebo by to tak alespoň mělo být, protože všechny škodlivé baktérie si s námi rádi hrají na schovávanou a schovávají se v těch nejmenších zákoutích.

Nejméně hygienické kuchyňské nářadí

Vědci zjistili, že bakterie a plísně mají v oblibě zejména... dřevěné vařečky a naběračky. Víme, že dřevo je ekologické, nepoškrábe pánve a hrnce a dodá kuchyni styl. Bohužel ale velmi špatně reaguje na vlhkost.

Čím déle totiž zůstávají dřevěné příbory vlhké a v teplém prostředí, např. v zásuvce, tím rychleji se v nich množí bakterie, které takové podmínky prostě milují.

Navíc dřevo často praská vlivem čisticích prostředků nebo intenzivního sušení při velmi vysoké teplotě (v myčce nádobí). V malých škvírách se hromadí mikroskopické zbytky potravin, které se kazí a tvoří plísně a další mikroorganismy.

Jaké kuchyňské nářadí zvolit? Nejsnadněji se udržují v čistotě ty, které jsou vyrobeny ze silikonu nebo plastu, ale víme, že nejsou příliš ekologické a některé plasty mohou být zdraví škodlivé. Kovové nádobí je naopak mnohem zdravější pro nás i pro naši zelenou planetu, ale může poškrábat naše hrnce a pánve. Vypadá to tedy, že rozhodnutí je na nás a musíme být připraveni něco obětovat. 

Nejnovější články pro rodinu

Přečtěte si, co je nového

Zdravé stravování začíná znalostí základních principů výživy. Jejich dodržování je již 50 % úspěchu. Zbytek závisí na výběru stravy, která odpovídá potřebám našeho těla.

Když dítě nechce jíst, stává se pro něj každé jídlo utrpením plným prosby, nervozity a pláče. Rodiče se usilovně snaží zajistit, aby dítě dostávalo zdravé a výživné jídlo.

Je pravdou, že znalost cizích jazyků, nejlépe angličtiny, je v dnešní době nepostradatelná při hledání zaměstnání, získávání dobrého vysokoškolského vzdělání nebo prostě při stále častějších kontaktech s cizinci při cestách do zahraničí.

Zásadní otázku je: co bylo dřív rajče, nebo kečup?, proč siji ale vlastně neklademe? Každá blondýnka přece ví, že chronologicky vzato byla na prvním místě rajčata, pak rajčatová šťáva nebo protlak a nakonec kečup.

Rozsáhlá longitudinální (tj. mnohaleté sledování stejných osob) kanadská studie více než 120 000 porodů jasně vyvrátila tvrzení, že epidurální anestezie zvyšuje riziko autismu u dětí. Výzkumníci nenašli žádný důkaz o skutečné souvislosti mezi tímto typem anestezie a rozvojem poruchy autistického spektra u dítěte.

Papírové knihy jsou bezpochyby výjimečné předměty. Příjemná papírová forma, pocit při otáčení stránek, vůně nové nebo staré knihy: to vše je úžasné kouzlo, které činí čtení nejen příjemným, ale jednoduše přináší vizuální zážitek. Ale stejně skvělé je poslouchat svůj oblíbený román, který čte váš oblíbený herec nebo herečka. Proto se rodičům vyplatí...

Dobrá zubní hygiena a konzumace některých potravin, jako jsou jablka, rajčata a jahody, pomáhají předcházet vzniku zubního kamene. Zubní kámen, je ztvrdnutí zubního plaku způsobené minerálními usazeninami.