Kuchyně je bezpochyby místem v domácnosti, které musí být
čisté a hygienické. Vždyť tam, kde připravujeme potraviny, není místo pro žádné
bakterie a mikroorganismy. Nebo by to tak alespoň mělo být, protože všechny
škodlivé baktérie si s námi rádi hrají na schovávanou a schovávají se v těch
nejmenších zákoutích.
Nejméně hygienické kuchyňské nářadí
Vědci zjistili, že bakterie a plísně mají v oblibě
zejména... dřevěné vařečky a naběračky. Víme, že dřevo je ekologické,
nepoškrábe pánve a hrnce a dodá kuchyni styl. Bohužel ale velmi špatně reaguje
na vlhkost.
Čím déle totiž zůstávají dřevěné příbory vlhké a v teplém
prostředí, např. v zásuvce, tím rychleji se v nich množí bakterie, které takové
podmínky prostě milují.
Navíc dřevo často praská vlivem čisticích prostředků nebo
intenzivního sušení při velmi vysoké teplotě (v myčce nádobí). V malých
škvírách se hromadí mikroskopické zbytky potravin, které se kazí a tvoří plísně
a další mikroorganismy.
Jaké kuchyňské nářadí zvolit? Nejsnadněji se udržují v
čistotě ty, které jsou vyrobeny ze silikonu nebo plastu, ale víme, že nejsou
příliš ekologické a některé plasty mohou být zdraví škodlivé. Kovové nádobí je
naopak mnohem zdravější pro nás i pro naši zelenou planetu, ale může
poškrábat naše hrnce a pánve. Vypadá to tedy, že rozhodnutí je na nás a musíme
být připraveni něco obětovat.