I vy používáte takové kuchyňské nářadí? Okamžitě byste se ho měli zbavit

17.04.2021
Téměř všichni je máme doma ale jen málo kdo ví jak nám mohou zdravotně uškodit. Jejich povrch je totiž idelání pro vytvoření líhně bakteriím a plísním
Dřevěné kuchyňské nářadí
Dřevěné kuchyňské nářadí

Kuchyně je bezpochyby místem v domácnosti, které musí být čisté a hygienické. Vždyť tam, kde připravujeme potraviny, není místo pro žádné bakterie a mikroorganismy. Nebo by to tak alespoň mělo být, protože všechny škodlivé baktérie si s námi rádi hrají na schovávanou a schovávají se v těch nejmenších zákoutích.

Nejméně hygienické kuchyňské nářadí

Vědci zjistili, že bakterie a plísně mají v oblibě zejména... dřevěné vařečky a naběračky. Víme, že dřevo je ekologické, nepoškrábe pánve a hrnce a dodá kuchyni styl. Bohužel ale velmi špatně reaguje na vlhkost.

Čím déle totiž zůstávají dřevěné příbory vlhké a v teplém prostředí, např. v zásuvce, tím rychleji se v nich množí bakterie, které takové podmínky prostě milují.

Navíc dřevo často praská vlivem čisticích prostředků nebo intenzivního sušení při velmi vysoké teplotě (v myčce nádobí). V malých škvírách se hromadí mikroskopické zbytky potravin, které se kazí a tvoří plísně a další mikroorganismy.

Jaké kuchyňské nářadí zvolit? Nejsnadněji se udržují v čistotě ty, které jsou vyrobeny ze silikonu nebo plastu, ale víme, že nejsou příliš ekologické a některé plasty mohou být zdraví škodlivé. Kovové nádobí je naopak mnohem zdravější pro nás i pro naši zelenou planetu, ale může poškrábat naše hrnce a pánve. Vypadá to tedy, že rozhodnutí je na nás a musíme být připraveni něco obětovat. 

Nejnovější články pro rodinu

Přečtěte si, co je nového

Bobule jsou malé, šťavnaté plody, které jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů, které mohou prospět našemu zdraví. Dnes se podíváme na dvě konkrétní druhy bobulí - maliny a ostružiny. Tyto bobule jsou často zaměňovány kvůli své podobnosti, ale každá z nich má své jedinečné vlastnosti a přínosy pro zdraví.

Tiché víno je termín používaný pro víno, které není šumivé. Ve skutečnosti zahrnuje celé spektrum vín, která mají jeden společný rys - neobsahují bublinky, které najdete v šampaňském, proseccu, cavě nebo jiných šumivých vínech. Jinak však může být tiché víno velmi rozmanité.