Když konzumujeme hodně sladkostí, sladkých nápojů, výrobků z bílé mouky nebo leštěné rýže, játra jsou přetížená a ptají se tukových zásob, zda potřebují další tuk. Odpovídají: "Veškerý tuk, který získáme, uskladníme.
Játra reagují tak, že zpracují glukózu ze špaget nebo šlehačky na molekulu tuku a pošlou ji přímo do tukových buněk v krevním řečišti. Proto je kardinálním dietním hříchem konzumovat sladkosti, tučná jídla, těstoviny a bílé pečivo současně. Můžeme si tedy dát vepřovou pečeni s houskovým knedlíkem, což nemusí být nutně dobře, ale největšího přestupku se dopustíme, když si hned poté dáme dezert nebo když oběd zapijeme sladkým nápojem. V takovém případě se nejpozději 90 minut po posledním soustu nevyhnutelně spustí produkce extra tuku na břiše, bocích, stehnech a hýždích.
Nejoblíbenější jídla v regionálních kuchyních střední Evropy jsou bohužel založena na nezdravé kombinaci tuku, výrobků z bílé mouky a sladkostí.
Tuk je přítelem i nepřítelem organismu. Nedostatek tuku zastavuje tok vitaminů A, D, E a K a tento nedostatek může ovlivnit celý organismus, od kůže až po vnitřní orgány a dokonce i nervový systém. Pokud je nervový systém nechráněný, může se člověk rozrušit a vzbouřit při sebemenší maličkosti. A pak vzniká začarovaný kruh, kdy si myslíme, že máme hlad, a tak jíme znovu, ale nedostáváme žádné živiny.