Rybí tuk - co to je?
Nejprve bychom měli začít otázkou, co přesně je rybí tuk? Patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které obsahují velké množství vitaminu A a D, omega-3 a omega-6 kyselin. Omega-3 mastná kyselina má sama o sobě několik prospěšných vlastností a jednou z nich je protirakovinný účinek. Rybí olej je však známější pod názvem olej z tresčích jater - oba názvy lze používat zaměnitelně. Je spojován především s velrybím tukem, ale v současnosti se rybí tuk získává z jater tresek, halibutů a žraloků.
Rybí olej pro zdraví aneb jak funguje?
Výhod konzumace rybího oleje je mnoho. Ve 13. století, kdy byly jeho vlastnosti objeveny, se používal především při křivici - věřilo se, že posiluje kosti, zuby, urychluje růst a zlepšuje zrak. A to vše především díky samotnému vitaminu A. Dnes je známo mnohem více pozitivních účinků rybího oleje:
- Prevence osteoporózy, snadné vstřebávání vápníku a fosforu, správná tvorba zubů a kostí - působení vitaminu D;
- Prevence ischemické choroby srdeční, snížení srážlivosti krve, regulace krevního tlaku, prevence srdeční ischemie - omega-3 kyseliny;
- Zvyšuje imunitu, urychluje hojení ran, předchází očním chorobám - vitamin A;
- Protinádorové účinky, snižování hladiny cholesterolu, prevence aterosklerózy.
Rybí olej je především zdrojem energie - stojí za to po něm sáhnout, abyste se těšili dobrému zdraví, energii a také dodali tělu potřebné živiny. Kromě toho dodává vitalitu, posiluje imunitu a chrání před viry a mnoha nemocemi.