Rybí tuk - Přírodní bohatství

06.05.2021

Omega-3 mastné kyseliny, olej z tresčích jater, rybí tuk - slyšíme o nich stále častěji. Jaký vliv však mají na naše tělo a především na zdraví? Je rybí tuk skutečně nezbytný pro zdraví? A proti jakým nemocem můžeme díky němu bojovat?

Rybí tuk
Rybí tuk

Rybí tuk - co to je?

Nejprve bychom měli začít otázkou, co přesně je rybí tuk? Patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které obsahují velké množství vitaminu A a D, omega-3 a omega-6 kyselin. Omega-3 mastná kyselina má sama o sobě několik prospěšných vlastností a jednou z nich je protirakovinný účinek. Rybí olej je však známější pod názvem olej z tresčích jater - oba názvy lze používat zaměnitelně. Je spojován především s velrybím tukem, ale v současnosti se rybí tuk získává z jater tresek, halibutů a žraloků.

Rybí olej pro zdraví aneb jak funguje?

Výhod konzumace rybího oleje je mnoho. Ve 13. století, kdy byly jeho vlastnosti objeveny, se používal především při křivici - věřilo se, že posiluje kosti, zuby, urychluje růst a zlepšuje zrak. A to vše především díky samotnému vitaminu A. Dnes je známo mnohem více pozitivních účinků rybího oleje:

  • Prevence osteoporózy, snadné vstřebávání vápníku a fosforu, správná tvorba zubů a kostí - působení vitaminu D;
  • Prevence ischemické choroby srdeční, snížení srážlivosti krve, regulace krevního tlaku, prevence srdeční ischemie - omega-3 kyseliny;
  • Zvyšuje imunitu, urychluje hojení ran, předchází očním chorobám - vitamin A;
  • Protinádorové účinky, snižování hladiny cholesterolu, prevence aterosklerózy.

Rybí olej je především zdrojem energie - stojí za to po něm sáhnout, abyste se těšili dobrému zdraví, energii a také dodali tělu potřebné živiny. Kromě toho dodává vitalitu, posiluje imunitu a chrání před viry a mnoha nemocemi.

Nejnovější články pro rodinu

Přečtěte si, co je nového

Bobule jsou malé, šťavnaté plody, které jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů, které mohou prospět našemu zdraví. Dnes se podíváme na dvě konkrétní druhy bobulí - maliny a ostružiny. Tyto bobule jsou často zaměňovány kvůli své podobnosti, ale každá z nich má své jedinečné vlastnosti a přínosy pro zdraví.

Tiché víno je termín používaný pro víno, které není šumivé. Ve skutečnosti zahrnuje celé spektrum vín, která mají jeden společný rys - neobsahují bublinky, které najdete v šampaňském, proseccu, cavě nebo jiných šumivých vínech. Jinak však může být tiché víno velmi rozmanité.