Rajče nebo kečup...?

29.04.2021

Zásadní otázku je: co bylo dřív rajče, nebo kečup?, proč siji ale vlastně neklademe? Každá blondýnka přece ví, že chronologicky vzato byla na prvním místě rajčata, pak rajčatová šťáva nebo protlak a nakonec kečup.

Rajče a kečup. Foto: Shutterstock.com
Rajče a kečup. Foto: Shutterstock.com

O co tedy jde? Klademe si otázku, co se lépe vstřebává do těla: rajčata nebo protlak, a tedy kečup? "Samozřejmě, že rajče!" - pomyslíte si. Navíc se pyré vyrábí vařením rajčat, čímž se chudá rajčata zbavují živin.

Některé z nich jsou skutečně ztracené. Ukazuje se však, že naše tělo stejně není schopno všechny vstřebat. Jedna z nejdůležitějších látek obsažených v rajčatech, totiž lykopen, v nich však zůstává i přes vaření. Lykopen patří do skupiny antioxidantů, tj. antioxidantů, které z těla pohlcují tzv. volné radikály, které podporují vznik rakoviny.

Ačkoli je tedy zdravé jíst čerstvá rajčata, už jen kvůli vysokému obsahu vitaminu C, neměli bychom snižovat hodnotu rajčatového protlaku nebo kečupu. Pokud nebyl obohacen o ... konzervační látky!

Až si příště budete dělat sendvič s rajčaty, nezapomeňte ho polít kečupem. Užijte si to.

Nejnovější články pro rodinu

Přečtěte si, co je nového

I jako na reakci na vyvražďování žen a dětí na Ukrajině a invazi, vyhostilo dnes Polsko rekordních 45 ruských diplomatů. Polsko kromě nich budou muset opustit i jejich rodiny. V jejich rodné zemi se určitě budou cítit lépe a mohou za to poděkovat banditovi Putinovi.

O zblokování Instagramu rozhodl ruský Roskomnadzor a to na základě žádosti od ruské generální prokuratury. Občané Ruska se tak už od této chvíle nemohou na Instagram připojit.