Rajče nebo kečup...?

29.04.2021

Zásadní otázku je: co bylo dřív rajče, nebo kečup?, proč siji ale vlastně neklademe? Každá blondýnka přece ví, že chronologicky vzato byla na prvním místě rajčata, pak rajčatová šťáva nebo protlak a nakonec kečup.

Rajče a kečup. Foto: Shutterstock.com
Rajče a kečup. Foto: Shutterstock.com

O co tedy jde? Klademe si otázku, co se lépe vstřebává do těla: rajčata nebo protlak, a tedy kečup? "Samozřejmě, že rajče!" - pomyslíte si. Navíc se pyré vyrábí vařením rajčat, čímž se chudá rajčata zbavují živin.

Některé z nich jsou skutečně ztracené. Ukazuje se však, že naše tělo stejně není schopno všechny vstřebat. Jedna z nejdůležitějších látek obsažených v rajčatech, totiž lykopen, v nich však zůstává i přes vaření. Lykopen patří do skupiny antioxidantů, tj. antioxidantů, které z těla pohlcují tzv. volné radikály, které podporují vznik rakoviny.

Ačkoli je tedy zdravé jíst čerstvá rajčata, už jen kvůli vysokému obsahu vitaminu C, neměli bychom snižovat hodnotu rajčatového protlaku nebo kečupu. Pokud nebyl obohacen o ... konzervační látky!

Až si příště budete dělat sendvič s rajčaty, nezapomeňte ho polít kečupem. Užijte si to.

Nejnovější články pro rodinu

Přečtěte si, co je nového

Bobule jsou malé, šťavnaté plody, které jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů, které mohou prospět našemu zdraví. Dnes se podíváme na dvě konkrétní druhy bobulí - maliny a ostružiny. Tyto bobule jsou často zaměňovány kvůli své podobnosti, ale každá z nich má své jedinečné vlastnosti a přínosy pro zdraví.

Tiché víno je termín používaný pro víno, které není šumivé. Ve skutečnosti zahrnuje celé spektrum vín, která mají jeden společný rys - neobsahují bublinky, které najdete v šampaňském, proseccu, cavě nebo jiných šumivých vínech. Jinak však může být tiché víno velmi rozmanité.