Lepek - nepřítel nebo přítel?

06.05.2021

Hodně o tom slyšíte, většina lidí se tomu snaží vyhnout. Lepek - co to vlastně je a jak ovlivňuje naše zdraví? Kde se vyskytuje nejčastěji a kdo ho nemůže konzumovat? Na závěr několik slov o bezlepkové dietě - co to je a pro koho je určena.

Lepek - nepřítel nebo přítel
Lepek - nepřítel nebo přítel

Lepek v každodenním životě

Definice lepku, ačkoli je ve své nejjednodušší podobě, nemusí být zcela pochopena. Lepek je směs rostlinných bílkovin, která se nachází v běžných obilovinách, jako je pšenice, špalda, ječmen, žito a oves. Z toho vyplývá, že lepek je vlastně nedílnou součástí našeho života. To podporuje i skutečnost, že lepek velmi dobře absorbuje vodu, takže je lepivý a poddajný, a proto je ideální složkou mnoha potravinářských výrobků. Kromě toho je ideálním nosičem chutí a koření. Kromě výrobků z mouky (chléb, těstoviny, pizza) a práškových přísad se lepek nachází také ve zpracovaném mase, rybích výrobcích, mléčných výrobcích, nápojích a dokonce i ve zmrzlině. Účinně váže vodu na tuk, a proto je velmi oblíbený v průmyslové výrobě. Získání základních potravin je rychlé, snadné a levné.

Lepek se tak stal nedílnou součástí světa a života. Je to ale dobře? Kromě alergických reakcí a celiakie může lepek přispívat ke vzniku závislosti a reakcí nervového systému. Pokud se například vzdáte složek stravy obsahujících lepek, zlepší se vaše nálada a soustředění a zmizí problémy s ospalostí a únavou. Kromě toho lepek povzbuzuje chuť k jídlu a ovlivňuje rychlý růst hladiny cukru v krvi. Takový stav vede k nadváze a obezitě. Na druhou stranu vysoká hladina glukózy může vést k cukrovce. Pšenice má vyšší glykemický index než bílý cukr.

Alergie a nemoci způsobené lepkem

Důvody, proč lepek působí jako alergen, nejsou zcela známy, což znemožňuje konzumaci potravin s lepkem. Alergie na lepek se často vyskytuje u dětí. Kromě samotné alergie existuje celiakie - druh onemocnění, které způsobuje, že tělo lepek vůbec nevstřebává. U lidí, kteří trpí celiakií nebo mají alergii, se používá speciální bezlepková dieta.

Bezlepková dieta vylučuje všechny výrobky obsahující lepek. Studie ukazují, že lidé s krevní skupinou 0 lepek často špatně snášejí.

Co ale jíst místo chleba a těstovin? Jak se obejít bez palačinek, pizzy nebo alespoň sendvičů? Měli byste pečlivě číst etikety a v kuchyni používat náhražky:

  • nahraďte běžné těstoviny těstovinami z pohanky, rýže nebo prosa;
  • Pšeničnou, ovesnou nebo žitnou mouku je vhodné nahradit pohankovou, rýžovou, prosnou nebo amarantovou moukou;
  • Kroupy zase jíme hlavně proso (ale zřídka, protože se po nich tloustne), pohanku, čirok nebo tapioku.

Bezlepková dieta totiž není jen dietou spojenou s hubnutím, ale celkovou změnou způsobu stravování. Život a stravování se příliš neliší od běžného životního stylu, je jen o něco obtížnější, protože produkty potřebné k jídlu jsou méně dostupné než ty nejběžnější. Jídla jsou však stejně chutná a rozmanitá!

Pšenice se nerovná pšenici

Nakonec stojí za to položit si otázku, proč je obilovina, která provází člověka od pradávna, až nyní podezřívána z tak četných negativních dopadů na naše zdraví? Odpověď je bohužel velmi nepříjemná - velký vliv na to mají GMO, tedy geneticky modifikované organismy a genetické odrůdy pšenice. V dobách našich předků nebylo tolik chemikálií a průmysl se neprovozoval v tak velkém měřítku. Navíc četné křížení druhů pšenice v dnešní době - to vše nemá na náš organismus a zdraví zrovna pozitivní vliv.

Nejnovější články pro rodinu

Přečtěte si, co je nového

Bobule jsou malé, šťavnaté plody, které jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů, které mohou prospět našemu zdraví. Dnes se podíváme na dvě konkrétní druhy bobulí - maliny a ostružiny. Tyto bobule jsou často zaměňovány kvůli své podobnosti, ale každá z nich má své jedinečné vlastnosti a přínosy pro zdraví.

Tiché víno je termín používaný pro víno, které není šumivé. Ve skutečnosti zahrnuje celé spektrum vín, která mají jeden společný rys - neobsahují bublinky, které najdete v šampaňském, proseccu, cavě nebo jiných šumivých vínech. Jinak však může být tiché víno velmi rozmanité.