Vyplývá to z pilotního výzkumu, který financovala Kalifornská komise pro stolní hrozny a který provedla Kalifornská univerzita v Los Angeles na deseti lidech a který byl publikován v časopise Experimental Gerontology. Účastníci studie byli náhodně vybráni, aby dostávali buď prášek z celých hroznů (což odpovídá více než dvěma šálkům hroznů denně), nebo placebo podobného vzhledu a chuti bez polyfenolů.
Výsledky ukázaly, že u těch, kteří hrozny nekonzumovali, došlo k výraznému snížení metabolismu v kritických oblastech mozku, které souvisejí s Alzheimerovou chorobou. Naopak u těch, kteří toto ovoce konzumovali, se projevily pozitivní změny v mozkovém metabolismu, což souviselo se zlepšením poznávacích schopností, pozornosti a paměti. Podle vědců mají hroznové polyfenoly antioxidační a protizánětlivé účinky a hrozny mohou podporovat zdraví mozku mnoha způsoby, od snižování oxidačního stresu až po podporu zdravého průtoku krve a udržování dostatečné hladiny klíčové chemické látky pro paměť.