Kopřiva - bohyně blesku, žehnající a hořící zároveň

12.05.2021

V těchto dnech jsou všude kopřivy v celé své kráse, čekají na sběr a konzumaci, protože se nabízejí k utržení a testování svých léčivých vlastností.

Kopřiva
Kopřiva

Dávejte však pozor, abyste se o jejich chloupky nespálili. Opatrnosti je třeba dbát zejména u jemné dětské pokožky, kde může mít popálení velmi vážné následky.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá rostlina s rozvětvenými plazivými výhonky a vzpřímeným čtyřhranným stonkem. Listy jsou podlouhlé, vejčité s podlouhlou špičkou, na bázi srdčité, šedozelené a na bázi pokryté křehkými chloupky, které se zasekávají do kůže a pálí, přičemž vylučují jed, který způsobuje zarudnutí a puchýře na kůži. Kopřiva je široce rozšířená rostlina, která roste v opuštěných zahradách, na polích, ve vlhkých lesích, na okrajích cest, na náspech a dokonce i vysoko v horách.

Její léčivé účinky znali již staří Egypťané, Řekové a Římané. Ve starogermánské mytologii byly kopřivy považovány za bohyni blesku, která žehná našemu zdraví a zároveň nás popálí, pokud si nedáme pozor. I na našem území jsou lidé dobře obeznámeni s léčivými účinky kopřivy. Na jaře se mladé listy používají jako přísada do polévek, omáček a salátů. Lze jej použít i místo špenátu. Jinak jsou listy velmi vhodné k přípravě čaje:

Vroucí vodu (1/4 litru) odstavte z ohně, vložte do ní 10 omytých kopřivových listů, po 10 minutách čaj sceďte a je připraven k pití. Kopřivový čaj čistí krev, snižuje hladinu cukru v krvi a stimuluje vylučování moči. Každý, kdo trpí tímto typem problému, by měl vypít alespoň tři šálky čaje denně. Po třech týdnech ji na týden přestaňte pít a pak ji můžete pít opět tři týdny. Nejlepší jsou čerstvé kopřivy, ale protože je nelze sbírat v zimě, sbírejte je na jaře nebo v létě a usušte je. Sušené uchovávejte v těsně uzavřené skleněné nádobě a vše uložte na tmavé místo. Tímto způsobem si rostlina zachovává většinu svých dobrých vlastností. Používají se také kořeny a vrcholky, zejména k obnovení sexuální touhy a prevenci mužských onemocnění.

Přípravky z kopřivy jsou vhodné nejen pro příjem do těla, ale také pro péči o naše tělo. Jsou obzvláště účinné při zmírňování problémů s pokožkou hlavy.

Kopřivový ocet:

Jednoduchým řešením pro mastné vlasy je kopřivový ocet, který si připravíte tak, že uvaříte velmi silný kopřivový čaj (50 listů v 1 litru vody), po třech hodinách jej scedíte a přidáte 1 litr ovocného octa - přípravek uchovávejte ve vhodné lahvi. Po každém mytí vlasů přípravek vetřete do vlasů a neoplachujte ho. Výsledky jsou viditelné již po dvou aplikacích.

Kopřivová, březová a jalovcová voda na vlasy:

Velmi častým problémem je také nadměrné vypadávání vlasů, které může být způsobeno používáním příliš silných šamponů a nadměrným mytím. Nadměrné vypadávání vlasů po vážných onemocněních a po operacích je normální. Ve všech případech si můžete pomoci přípravou vlasové vody: smíchejte 5 kapek jalovcového, kopřivového a březového esenciálního oleje (vhodný je také čaj z kopřivových a březových listů a jalovcových bobulí, ale ve větším množství) a směs rozpusťte v 50 ml olivového oleje. Přípravek vmasírujte do pokožky hlavy po dobu nejméně 30 minut a poté smyjte jemným dětským šamponem a velkým množstvím vlažné vody. Postup opakujte po dobu dvou měsíců dvakrát týdně. Během této doby se zlepší prokrvení vlasové pokožky, a proto bude vypadávat méně vlasů.

Při používání kopřivy zapomeňte na krevní, močové a jiné zdravotní problémy. V době recese je také velmi důležité, aby byla kopřiva zcela zdarma. Pokud je nepřidáváte do svého denního jídelníčku, neříkejte, že nemáte peníze. Stačí jen chtít a získáte největší poklad života - zdraví.

Nejnovější články pro rodinu

Přečtěte si, co je nového

Bobule jsou malé, šťavnaté plody, které jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů, které mohou prospět našemu zdraví. Dnes se podíváme na dvě konkrétní druhy bobulí - maliny a ostružiny. Tyto bobule jsou často zaměňovány kvůli své podobnosti, ale každá z nich má své jedinečné vlastnosti a přínosy pro zdraví.

Tiché víno je termín používaný pro víno, které není šumivé. Ve skutečnosti zahrnuje celé spektrum vín, která mají jeden společný rys - neobsahují bublinky, které najdete v šampaňském, proseccu, cavě nebo jiných šumivých vínech. Jinak však může být tiché víno velmi rozmanité.