Light výrobky ANO nebo NE? Odhalujeme skutečnou pravdu!

03.09.2018

Co skutečně znamená light? A jsou tyto potraviny méně kalorické než ostatní nebo jde jen o marketingovou strategii výrobců. Dnes jsme se podívali na zoubky light výrobkům a odhalili skutečná fakta.

Jsou lidé, kteří mají pocit, že vše, co nese nápis light je samospasitelné a mohli bychom této potraviny spořádat kila a bude to víceméně v pořádku. Pak je tu druhá skupina lidí, která rovnou vše s označením light zavrhne.

Kde je pravda? Je vhodné do jídelníčku zařadit light potraviny nebo se jim raději vyhnout?

Je přesně definováno, jaký výrobek může být označen ligh. Pokud je snížen obsah základní živiny, pak toto snížení musí být nejméně 30 % než podobný klasický produkt.

U tvrdých sýrů, mozzarelly, cottage verze light vhodná je. Stejně tak u tvarohu, kefíru a zakysaných neochucených výrobků je značná kalorická úspora.

Zejména odtučněný tvaroh obsahuje na 100g o maličko více bílkovin než polotučná a tučná verze, kvůli kterým ho většina z nás konzumuje.

Problém však nastává nejčastěji pokud budeme kupovat ochucené light výrobky jako např. jogurty. Výrobce dost často potravinu doplní zahušťovadly, sladidly, škroby a ve finále má jogurt sice méně tuku, než bězná varianta, ale o to víc sacharidů a díky umělým látkám, které obsahuje si na něm stejně nepochutnáte.

Až se příště budete rozhodovat, zda light ano nebo ne, přečtěte si složení- pokud výrobek neobsahuje zbytečné přidané látky, pak s chutí do něj.